θέσεις Σπίθας Χαλανδρίου για τη Συνδιάσκεψη

Οργανωτικό

–         Είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε μορφή δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και πυραμιδικής οργάνωσης της Σπίθας.

–         Τα ιδεώδη της Δημοκρατίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας που πρεσβεύει η Σπίθα θα πρέπει να εφαρμόζονται και στο εσωτερικό της. Δεν αποτελούν κάποιο μελλοντικό μας στόχο, αλλά μια καθημερινή πρακτική που πρέπει να στηρίξουμε από την αρχή και σε όλα τα επίπεδα.

–         Το οποιοδήποτε οργανωτικό σχήμα δημιουργηθεί θα πρέπει να δίνει ελευθερία στις τοπικές Σπίθες και να μην τις θέτει στον έλεγχο άλλων οργάνων.

–         Οι τοπικές Σπίθες πρέπει να έχουν λόγο για την πολιτική κατεύθυνση της Κίνησης και να μην είναι απλοί θεατές που καλούνται εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν αποφάσεις των όποιων κεντρικών οργάνων.

–         Οι τοπικές Σπίθες θα πρέπει να συμμετέχουν και να προβάλλονται στην δημόσια παρουσία της Κίνησης.

Ιδεολογικό

–         Οι όποιες εργασίες κάνουμε εδώ δεν πρέπει να επιβάλλουν ιδεολογική γραμμή. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την ιδεολογική ζύμωση της Κίνησης και όχι να την επιβάλλουμε. Στο επίπεδο της ιδεολογίας, ο ρόλος των κεντρικών οργάνων είναι κατά βάσιν επικουρικός.

–         Δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα ιδεολογικής καθαρότητας. Προς το παρόν η ιδρυτική διακήρυξη αποτελεί επαρκές ιδεολογικό πλαίσιο, δεν χρειάζονται επιπλέον κείμενα και ψηφίσματα. Η περαιτέρω ιδεολογική ζύμωση είναι δουλειά των τοπικών Σπιθών.

–         Καλούμε τους Σπιθιστές να μην προσεγγίζουν την ιδεολογική ζύμωση μόνο από την σκοπιά των πολιτικών και οικονομικών αναλύσεων. Θα πρέπει η Σπίθα να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός νέου πολιτισμικού προτάγματος και ήθους, χωρίς το οποίο, οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Σπίθα και Ελληνισμός της Διασποράς – Σπίθα και Φιλέλληνες

–         Ζητούμε την ανάληψη πρωτοβουλιών για άμεση ενεργοποίηση των Σπιθών του εξωτερικού και της Ομογένειας.     Στο πλαίσιο αυτό, η ενημέρωση των Ελλήνων της Διασποράς χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

–         Ως πρώτο και αναγκαίο βήμα προτείνουμε την άμεση έναρξη της  διαδιακασίας μετάφρασης του δικτυακού τόπου της Κίνησης όπως επίσης και τη συστηματική μετάφραση των κειμένων, video, παρουσιάσεων και ενημερωτικού υλικού της Κίνησης.  Επιτακτική λοιπόν είναι η ανάγκη μετάφρασης της Ιδρυτικής Διακύρηξης (βιβλίο «Σπίθα») με προτεινόμενες γλώσσες τις εξής τέσσερις (4) για αρχή: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά.

Οι εκπρόσωποι της Σπίθας Χαλανδρίου

Νικόλας Δημητριάδης

Αλέκος Βαρβέρης

Ιωάννα Καραγκιούλογλου

Αντώνης Ανδρουλιδάκης

Σχολιάστε